‹ Back

 

 

 

Armando Gastagnedi                    

MASTERCLASS

 

Invited by ReVino, Armando Castagnedi, owner at Tenuta Sant Antonio comes for the first time to Bucharest 

 

Saturday, 11 May | 18h00 | in English

 

Price: 180 lei/person

 

Limited seats (the ticket doesn't include the access to the wine fair)

→ ONLINE TICKETS

 

 

Armando Castagnedi: ”Scopul nostru este de a produce vinuri cu personalitate, curate, fructuoase și proaspete. Multe dintre vinurile noastre sunt produse prin metoda appassimento care le conferă concentrație și densitate, dar e dificil să obții echilibrul dintre alcool, zahăr și aciditate. De aceea, filosofia noastră este de a crea vinuri cu structură bună și arome proaspete, puternice, de fruct.”

 

Armando Castagnedi conduce Tenuta Sant'Antonio alături de cei trei frați ai săi. Îi unește o mare dragoste pentru vin și ambiția, devenită realitate, de a produce unele dintre cele mai spectaculoase vinuri din Valpolicella și Soave. Frații Castagnedi și-au asumat un rol de pionierat în complicata lume a vinului italian, mizând pe calitate și respect pentru natură. Au ieșit pe piață în 1995. Succesul a fost rapid, vinurile fiind imediat remarcate și premiate de cele mai respectate foruri italiene: Gambero Rosso, Duemilavini, Bibenda, Espresso. A urmat succesul internațional, declanșat de prima evaluare a lui Robert Parker, Wine Advocate: 93 de puncte pentru Amarone Campo dei Gigli 2003. Același Campo dei Gigli, dar 2008, a fost cel mai bun Amarone de la Vinitaly 2014, câștigându-și dreptul de a fi mai scump decât Masi Costasera 2008. Și ștacheta nu coboară.

 

Într-un moment în care vinul italian nu se bucura de recunoașterea internațională de azi, Valpolicella era cvasi-necunoscută, viile erau neglijate, butoaiele și pivnițele erau vechi și obosite, frații Castagnedi au făcut totul altfel: vițe plantate foarte aproape una de alta pentru a le face să concureze pentru nutrienții din sol, sistem de conducere Guyot, randament mic per plantă, culegerea manuală a ciorchinilor, selecționarea riguroasă a strugurilor și păstrarea lor în condiții de curățenie meticuloasă de la cules până în cramă, folosirea de butoaie franțuzești noi, plus maturarea la sticlă – practici comune azi, dar care, atunci, erau mai degrabă abaterea de la normă.

 

Pariul fraților Castagnedi nu a fost facil: să inventezi fără a face rabat la calitate, să faci cel mai bun Amarone știind că Amarone este unul dintre cele mai speciale vinuri italiene și unul dintre cele mai greu de produs, să excelezi și în vinuri albe sau rosé (Soave, Scaia), să produci vinuri rare, fără sulfiți adăugați (Télos) și să fie, toate, premiante, e un palmares de invidiat pentru cineva care a pornit la drum acum 20 de ani. Dar au reușit, pentru că au stat departe de ispita cantității, au rămas fideli unor principii ferme și au ales să facă vinurile așa cum trebuie. Un exemplu de gustat și de urmat.

 

În România, vinurile lui Armando Castagnedi sunt importate de Wine Point.

___________________________

 

Armando Castagnedi: ”Our purpose has always been to produce wines with personality, to create clean, fruity, and fresh wines. Many of our wines are made with the appassimento technique that gives concentration and density, but it’s not easy to obtain balance between alcohol, sugars and acidity. So our philosophy is creating wines with good structure and notes of fresh and fragrant fruit.”

 

Armando Castagnedi leads Tenuta Sant'Antonio along with his three brothers. They are united by a great love for wine and the ambition, turned reality, to produce some of the most spectacular wines of Valpolicella and Soave. The Castagnedi brothers have assumed a pioneering role in the complicated world of Italian wine, relying on quality and respect for nature. They came out on the market in 1995. The success was fast, and the wines were immediately noted and awarded by the most respected Italian wine magazines: Gambero Rosso, Duemilavini, Bibenda. International success followed shortly, with Amarone Campo dei Gigli 2003 being awarded a 93 points score by Robert Parker's Wine Advocate. Campo dei Gigli 2008 was then declared The Best Amarone at Vinitaly 2014. And the bar is still high.

 

At a time when Italian wine did not enjoy today’s international recognition, Valpolicella was quasi-unknown, the vineyards were neglected, the barrels and cellars were old and messy, the Castagnedis acted against the current: the vines were planted close to each other to make them compete for soil nutrients, the Guyot system was introduced along with a low yield per plant, hand picking, a rigorous selection of grapes and meticulously clean conditions in the wine cellar, the use of new French barrels and bottle aging – all, common practice today, but rather the deviation from the norm at the time.

 

The four brothers' bet was not an easy one: to invent without compromising on quality, to make the best Amarone knowing that Amarone is one of the most special Italian wines and one of the hardest to produce, to excel in white or rosé wines (Soave, Scaia), to produce rare wines without added sulphites (Télos) and to be awarded for all of them, is an enviable track record for someone who started 20 years ago. But they succeeded because they resisted the temptation of quantity, sticked to firm principles and chose to make the wines the right way. An example to taste and follow.

 

In Romania, Armando Castagnedi's wines are imported by Wine Point.

 

 

SPONSORS

 

 

           IPPU